Göz Ardı
Baskı Sanatları Sergisi
4-12 Kasım’da
Antik Cisterna’da

Antik Hotel Antik Cisterna Sergi Salonu, 4-12 Kasım tarihleri arasında Göz Ardı adlı karma sergiye ev sahipliği yapacak. Sergi, 12 Kasım tarihine kadar Antik Hotel Antik Cisterna Sergi Salonu’nda gezilebilir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutladığımız bu zaman diliminde, Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyeti anlamak ve anlatmak biz sanatçıların, GÖZ ARDI edemeyeceği bir görevdir. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önemden yola çıkılarak bu sergi gerçekleştirilmiştir.

Göz ardı; günlük hayatta yeterince önemsemediğimiz, dikkate almadığımız, umursamadıklarımızdır. Günlük hayatın kargaşası içerisinde, var olan kültürümüzü, bağlarımızı ve köklerimizi de unutuyoruz. Oysaki tüm bu göz ardı ettiğimiz değerler, insanı insan yapan özelliklerdir.

Biz de bu sergimizde göz ardı ettiğimiz değerlerimizi tekrar canlandırarak fotoğraflamak istedik. Günümüzde dijital ortamda kısa bir sürede üretilebilmekte olan fotoğrafın da aslında bir sanat olduğu göz ardı edilmektedir. Bu nedenle sergide; fotoğrafın sanat yönü ön plana çıkartılmıştır. Sergi, göz ardı edilen baskı sanatları (fotogram, karanlık oda fotoğraf baskısı, alternatif baskı) ile çalışılmış, fotoğrafın somut bir nesne halinde izleyicilere aktarılması hedeflenmiştir.

“Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz.”
Mustafa Kemal ATATÜRK

Sergide Doç. Dr. Gülhan Acar Büyükpehlivan, Zekiye Sayar, Derya Kayacık ve Nevzat Mutlu’nun özgün sanat eserleri görülebilir.

4 Kasım Cumartesi günü saat 16.00’da düzenlenecek açılışımıza tüm sanatçı ve sanatseverleri bekleriz.

“4. Sanat ve Tarih Buluşması ”
Karma Sergisi
21-31 Ekim’de
Antik Cisterna’da

Antik Hotel Antik Cisterna Sergi Salonu, birçok uygarlığa başkentlik yapmış 8.500 yıllık tarihi yarımadada yer alan 1.500 yıllık bir Bizans sarnıcının kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Bize emanet olan tarihin ışığında, farklı sanat disiplinlerinden özgün eserleri dünyanın dört bir yanından tarihi yarımadaya gelen misafirlerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu yıl 4.sü düzenlenen ve kuratörlüğünü Murat Küçükkayalı’nın yaptığı Sanat ve Tarih Buluşması adlı karma sergi 31 Ekim tarihine kadar Antik Hotel Antik Cisterna Sergi Salonu’nda gezilebilir.

Sergide, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen sanatçılarımız Aysel Erken, Ayten Erken, Burcu Bolat, Çiğdem Saç Kavrayan, Ebru Küçükkerniç, Emel Akar, Funda Paçacıoğlu Kılıç, Havva Tutar, Melek Gökçen, Özlem Söğüt, Seray Akın, Sevgi Güvendik, Şeyda Pınar Özgen ve Zehra Tin’in özgün sanat eserleri görülebilir.

21 Ekim Cumartesi günü saat 16.00’da düzenlenecek açılışımıza tüm sanatçı ve sanatseverleri bekleriz.

.

.

“Kuş Bakışı 1”
Dokuma Sergisi
07-16 Ekim’de
Antik Cisterna’da

Antik Cisterna 07-16 Ekim 2023 tarihleri arasında “Kuş Bakışı 1” isimli dokuma sergisine ev sahipliği yapacak.

Mine Taylan’ın doğanın sınırsız renk paletinden esinlenerek dokuma resim (tapestry) tekniği ile hazırladığı ikinci kişisel sergisi “Kuş Bakışı 1”, farklı tür ve renkteki kuşları geometrik formlar içinde bir araya getiriyor.

Açılışı 07 Ekim 2023 Cumartesi günü saat 16:00’da yapılacak olan sergi, 16 Ekim 2023 tarihine kadar her gün 10:00-16:00 saatleri arasında gezilebilir. . .

.

.

“Renklerin Hikayesi ” Resim Sergisi
9-19 Eylül’de Antik Cisterna’da.

İrem Gürdal’ın soyut, tuval üzeri akrilik çalışmalarından oluşan kişisel sergisi “Renklerin Hikayesi” sergisi, 19 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilecektir.

Her gün 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. . .

.

.

..

.

.

“SANAT YOLCULUĞU”
18 – 25 / HAZİRAN / 2023
ANTİK CISTERNA’DA KARMA SERGİ

ANTİK CISTERNA’da, 18 / 25 / Haziran /2023 tarihleri arasında PICCOLI yaratıcı çocuk sanat atölyesinin “SANAT YOLCULUĞU” adlı yıl sonu sergisi,sanatseverlerle buluşacak.

Sanat, çocukların hayal gücünün görünür yansımasıdır. Ortaya koydukları eserlerde cesaret ve düş özgürlüğü içerisinde saklanmış bir gizem görürüz.

Sergimizin açılışı, 18 / Haziran / Pazar günü saat 12:00’de

ANTİK HOTEL İSTANBUL sergi salonu ANTİK CISTERNA’da gerçekleşecektir. Sergi, 25 Haziran tarihine kadar ziyaret edilebilecektir.

. . .

“3. Düşsel Hikayeler”
3-12 Haziran 2023
Karma Sergi
3-12 Haziran tarihleri arasında “3. Düşsel Hikayeler” adlı karma sergi Antik Cisterna’da sanatseverlerle buluşacak.
Kendine ait bir hikayesi bulunan farklı tarzlardaki resim, heykel, seramik, ebru ve illüstrasyon eserlerinin bir araya getirildiği serginin küratörlüğünü Murat Küçükkayalı yapıyor.
Sanatçının her dokunuşu, zaman içinde o anı durduran ve gelecek yüzyıllara taşıyan bir parmak izidir.
3 Haziran Cumartesi saat 13:00’de Antik Cisterna Sergi Salonu’nda gerçekleşecek sergi açılışına tüm sanatçı ve sanat severleri bekleriz . .

.

.

“6. Küçük İşler Büyük Eserler”
Karma Sergi

15-27 Nisan’da Antik Cisterna’da 15- 27 Nisan tarihleri arasında ilk ve ortaokul öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek “6. Küçük İşler Büyük Eserler” adlı karma sergi Antik Cisterna’ da sanat severlerle buluşacak.

23 Nisan’ın Çocuk Bayramı olması sebebiyle 6 yıl önce sosyal sorumluluk projesi olarak başlayan serginin amacı, çocukları duygu, düşünce ve heyecanlarını aktardıkları evrensel bir dil olan sanatla bir araya getirmek.

Değişik illerdeki öğrencilerin, öğretmenlerinin ve velilerinin katılımıyla gerçekleşecek sergiyle çocuklar, resimlerinin profesyonel sergi salonlarında sergileme aşamalarını öğrenecek ve hayatlarına kattıkları bu küçük heyecanla yeni fikirlere, yaratıcı düşünmeye ve farklı ilgi alanlarına yoğunlaşabileceklerini fark edeceklerdir.

Küratörlüğünü Murat Küçükkayalı’nın yürüttüğü serginin açılışı, 15 Nisan Cumartesi saat 15:00’de gerçekleştirilecektir. Sergi 27 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecektir.

.

“Online İstanbul”
Klasik Sanatlar Çini Sergisi
25 Mart-3 Nisan 2023

Klasik Sanatlarımız içinde önemli bir yere sahip olan çini sanatımızın gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasını amaçlayan Eğitmen-Sanatçı Meltem BİLGİN eşliğinde düzenlenen eserler 1500 yıllık Geç Roma – Erken Bizans dönemine tanıklık eden tarihi sarnıç içerisinde yer alan ANTİK CİSTERNA sergi salonunda 25 Mart-3 Nisan tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.

Geçmişten günümüze farklı gelişim aşamaları gösteren İznik çinilerinin Osmanlı döneminden gelen renk, motif, desen kurgusuyla oluşturulan kompozisyonları, klasik anlayışta çeşitli üslup ve teknik uygulamaları da içinde barındırmakta ve izleyiciye yeni bakış açıları sunmaktadır.

.

.

.

.

“3. Sanat ve Tarih Buluşması”
Karma Sergisi
21 – 31 Ocak 2023 

ANTİK HOTEL İSTANBUL’UN -2 ve -3.  katlarında bulunan 1500 yıllık Geç Roma – Erken Bizans dönemine ait tarihi dokusu korunarak günümüze ulaştırılan Antik Cisterna sergi salonu, 21 – 31 Ocak tarihleri arasında “3. Sanat ve Tarih Buluşması” adlı sergiye ev sahipliği yapacak.

Dünyanın her  yerinden tarihi yarımadaya gelen misafirlerimiz ve sanatseverlerimiz için, bize emanet olan tarihin ışığında farklı sanat akımları ve disiplinlerden özgün eserleri bir araya getiriyoruz.

Sanatçılarımız Begüm Aylin Önder, Buket Atacan, Çağla Buket Karpınar Gültekin, Elena Copperwheat, Eren Okay, Ezgisu Atacan, Melek Uysal, Serpil İşseven, Simay Bodur, Yeliz Orakoğlu ve Yunus Özaksu’nun eserlerinin yer aldığı “3. Sanat ve Tarih Buluşması” adlı serginin 21 Ocak Cumartesi günü saat 16:00’da ANTİK HOTEL İSTANBUL – ANTİK CİSTERNA sergi salonunda gerçekleşecek açılışına tüm sanatçı ve sanatseverleri bekleriz.

.

Veliye Martı ile “Ustalığa Yolculuk”
“Yazma Sergisi”
03 / 12 – ARALIK.2022

ANTİK HOTEL İSTANBUL’UN, ANTİK CİSTERNA sergi salonu 3-12 Aralık 2022 tarihleri arasında Veliye Martı ile “Ustalığa Yolculuk” adlı karma yazma sergisine ev sahipliği yapacak.

Günümüz yazma sanatının önde gelen isimlerinden Veliye Martı’nın kalfalarını ustalığa taşıyan sergide ” yazma” tasarım ve çalışmaları ANTİK  HOTEL İSTANBUL’UN -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık Geç Roma- Erken Bizans dönemine ait sarnıçta izleyici ile buluşacak.

Yazmacılık; diğer geleneksel sanatlarda olduğu gibi, usta-çırak-kalfa geleneğinin sürdürüldüğü bir sanat dalı. Bu gelenek doğrultusunda öğrencilerin “Usta”larına saygısı ve kalfalıktan ustalığa geçiş aşamasını böyle bir sergi ile taçlandırması isteği ile “Ustalığa Yolculuk” teması şekillendi.

Yazmacılar yaşadıkları şehre ait desenler ve kalıplarla basılmış  çalışmalarda geleneksel yazma tekniklerini kendi tasarımlarıyla harmanlayarak izleyiciye sunuyorlar.

“Ustalığa Yolculuk”, bizleri Boğaziçi’nin kıyı bölgelerinde yapılan desenlerin zarafetini ve yazma sanatının klasik anlamda en güzel işlerinin yeniden yorumlanmış örneklerini bir arada izlemeye davet ediyor.

Çağdaş Kore Sanatı Davet Sergisi”
20 -25 Kasım 2022


“Çağdaş Kore Sanatı Davet Sergisi”nin açılışını, Güney Kore’den gelen 29 sanatçımız, misafirlerimiz ve gün içinde bizi yalnız bırakmayan sanatseverlerimiz eşliğinde gerçekleştirdik.

Farklı tekniklerin bir arada olduğu sergiyle ilgili detaylı bilgi için dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

.

“ALACA ”

Dokuma Karma Sergi

Antik Cisterna Sergi Salonu 22 Ekim- 2 Kasım 2022 tarihleri arasında “ALACA” adlı karma Dokuma sergisine ev sahipliği yapacak. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Halı-Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri Anasanat Dalı Hoca ve Öğrencilerinin eserleri Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık Geç Roma- Erken Bizans dönemine ait sarnıç da izleyici ile buluşacak.

ALACA isminden de anlaşılacağı gibi dokuma grubunun farklı geçmiş ve yaşanmışlıklardan bugüne gelen çok renkliliği, dokumanın temeli olan ipliklerle oluşturdukları ortaklıkları ve ifade etmeye çalıştıkları hayallerinin bir birlikteliği aslında.

Temel noktası dokuma olan bu sergi ile MSGSÜ, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Halı-Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri Anasanat Dalı’nda eğitim gören öğrenciler hocaları ile birlikte ilk karma sergilerini gerçekleştiriyorlar. Dokumacılar bu sergide geleneksel dokuma tekniklerinin yanı sıra çağdaş yaklaşımlarını da sunuyorlar. Sanatçılar sanatın temel öğelerinden biri olan rengi ipliklerle dokusal yüzeylere dönüştürerek farklı yüzey değerlendirmeleri ortaya koymaktadırlar.

Sergi oluşumu Deneysel Dokuma dersini alan öğrencilerin dokuma maceralarına devam etme istekleri ve bu konudaki ısrarları sonucunda ortaya çıkmıştır. 19 Öğrenci ve 2 hocanın katılımıyla oluşan karma sergide ortak dil olan “İPLİK VE RENK” tüm sanatçılar için vazgeçilmez gerçeklerdir. Dokumalar, eser sahiplerinin dokumaya çalıştıkları gerçeklikleri, çözümleyemediklerini ya da hayal ettiklerini ifade şekli olarak karşımıza çıkmaktadır.

“ALACA” çok renkliliğin oluşturduğu tek bir renk olarak bizleri temsil etmekte diyor eser sahipleri ve sizleri bu renkliliğin içinde kaybolmaya davet ediyorlar…

” 3. Disiplinler Arası Buluşma”


1 -12 Ekim 2022

Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık “3. Disiplinler Arası Buluşma” Karma Sergi Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma – erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak günümüze ulaştırılan Antik Cisterna Sergi Salonu, 1-12 Ekim 2022 tarihleri arasında “3. Disiplinler Arası Buluşma” adlı karma sergiye ev sahipliği yapıyor.

Farklı tarzların ve disiplinlerin bir araya geldiği yeni dönemin ilk sergisinde sanatseverler, heykel, resim, minyatür, ebru, illüstrasyon, tekstil, enstalasyon ve karışık teknik gibi alanlarda özgün eserler üreten sanatçılarımızın eserlerini görebilecekler.

Ayşen Bayer, Sibel Demirel, Aysel Erken, Sare Şeyma Ersöz, Berrin Gayhan, K. Muzaffer Gençer, Melis Gürsel, Gülden Karadere, Ebru Sağlam, Melek Uysal, Begüm Aylin Önder, Merve Noyan, Zehra Tin ve Hülya Yaatası’nın yer aldığı sergi 12 Ekim tarihine kadar Antik Hotel Antik Cisterna Sergi Salonunda görülebilir.

DÜŞLERE DOKU(N)MA

Kişisel Resim Sergi

Tekstil malzemesini kullanarak yaptığı resimlerle ilgi çeken İstanbul Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürgüler’in, Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma-erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak inşa edilen Antik Cisterna Sergi Salonunda “Düşlere Doku(n)mak” isimli 4. kişisel sergisini 23 -29 Temmuz 2022 tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Alışılmış, geleneksel resim malzemelerinin dışında kullanılan tekstil-kumaş parçaları, resimsel anlatıların bir öğesi olarak renk ve doku bileşiminde kavramsal yaklaşımlar üzerinden izleyici ile iletişim kurmaktadır. Gürgüler, “mistik duyguların, sanatın yaratıcı itici gücüyle zaman düzlemi üzerinde rengin ve dokunun iş birliği” olarak tanımlıyor. Kumaşı oluşturan ipliklerin kendileri arasında bir çeşit güven inşa edercesine kenetlenmesini, tıpkı kendine güvenen insanlara benzetiyor. Resim sanatının temel ögesi olan rengin simgesel aktarımlarının, simyacının elinden çıkmışçasına form kombinasyonlarıyla sonsuz bir devinim yaratma çalışmaları temel anlayışını oluşturmaktadır.

Boyar maddenin canlı renk izleri tekstil malzemesinin kendi dokusu ile birleşince ortaya çıkan, iki boyuttan üç boyuta giden bu yolculuğun sonu tam olarak bilinmese de, izleyici ile sanatçı arasında bir düş dokunuşu ile bağlantı kurmak olarak yorumlanabilir



”ÇÖZÜLME” Meral AKAN
25 Haziran – 4 Temmuz 2022 2

 Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma-erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak inşa edilen Antik Cisterna Sergi Salonu, ”Çözülme” adlı sergiye 25 Haziran – 4 Temmuz tarihlerinde ev sahipliği yapıyor.

 Her şey çözülme ile başlar, zamanı gelince sardığın/sarıldığın her şey bir bir çözülür ve hayat bulur. Onlar çözüldükçe yeni bağlar kurulur hayatla…

 “Çözülme”, dokuma deneyimlerini kendi yorumu ile sunmayı hedefleyen sanatçının 6. kişisel sergi manifestosu.

Tanımlayabildiği, konumlandırabildiği, kendisine ait bir anlatım dilini keşfettiği tüm süreçlerin çözülmesi, önce ile sonranın buluşması, keşif ile kanıtın tanışması… Kendi içinde çözmek/çözüme kavuşturmak düğümü, “bir yolunu” bulmanın heyecan verici çabası… Cismin çekim alanı içerisinde düzlemde/ dengede/çözümde kalabilmek belki.

Alanında yıllardır akademik çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Meral AKAN bitkisel boya uygulamaları ve iplikleri renklendirme yöntem ve analiz çalışmalarının yanı sıra doğadan bitkisel kaynaklar kullanarak kendi renklendirdiği iplikler ile sanatsal dokuma çalışmalarına devam etmektedir.

Hayatın “çözülme” aşamasındaki keşfine bir vurgu olarak son eser serisini hazırlamıştır.

Seçilen renkler doğayı yansıtır nitelikte bazen ton-sür-ton, bazen ise monokromdur. Dengeyi bu şekilde kuran sanatçının asıl amacı; doku ve renk geçişlerindeki zenginliği keşfetmektir. İçsel yorumlama ve sanatsal anlatım, iplik ve dokumayı aracı ederek ifade bulmuştur.

25 Haziran Cumartesi saat 14:00’da Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3. katlarında bulunan Antik Cisterna Sergi Salonu’nda gerçekleşecek sergi açılışına tüm sanatçı ve sanatseverleri bekleriz.

” 2.Düşsel Hikayeler”
4-14 Haziran 2022

Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma – erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak günümüze ulaştırılan Antik Cisterna sergi salonu, 20. yılında ” 2.Düşsel Hikayeler” adlı sergiyle kapılarını sanatseverlere açılıyor.

Kendine ait bir hikayesi bulunan farklı tarzdaki eserlerin bir araya getirildiği serginin küratörlüğünü Murat Küçükkayalı yapıyor.

Sanatçının her dokunuşu, zaman içinde o anı durduran ve yüzyıllara taşıyan bir parmak izidir.

Sanatçılar, Ayşegül Armay, Özge Atınç, Nevra Bayındır, Simay Bodur, Elena Copperwheat, Zehra Çekin, Sıla Güven, Yasemin Acar Kara, Saliha Kaytan, Murat Küçükkayalı,  Rozay Nemedowa, Ş. Kemal Şimşek, Yeşim Tatar serginin açılışı, 4 Haziran Cumartesi günü saat 14.00‘de Antik Hotel Antik Cisterna Sergi Salonu’nda gerçekleşecektir.

” ÖNCESİ VE SONRASI ” DOKUSAL YÜZEYLER SERGİSİ
14- 23 Mayıs 2022
 

 “Öncesi ve Sonrası” Dokusal Yüzeyler Sergisi, 14-23 Mayıs 2022 tarihleri arasında izlenecektir. Serginin açılışı, 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü 14.00-16.00 saatleri arasında Antik Hotel İstanbul, -2. ve -3. katlarında bulunan Antik Cisterna Sergi Salonu’nda gerçekleşecektir. Bu sergi; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Halı-Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri Anasanat Dalı, lisans ve yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenci ve mezunlarının serbest tasarım çalışmalarından oluşmaktadır.

“Öncesi ve Sonrası” Dokusal Yüzeyler Sergisi, 4-21 Ocak 2020 tarihleri arasında “Gelenekle Gelen” Dokusal Yüzeyler Sergisi’nin devamı niteliğindedir. Bu sergiye 1987 yılında Türkiye’de ilk tekstil sanatı sergisi açan sanatçı-akademisyen Prof. Dr. Aydın Uğurlu hocamız onur üyesi ve misafir olarak davet edilmiştir. “Öncesi ve Sonrası” Dokusal Yüzeyler Sergisi’ne Aleyna Gücer, Aydın Uğurlu, Çağla Nur Çakıcı, Dilara Altınkepçe Arslan, Dilara Karayel, Edanur Öztürk, Elif Aslan, Elif Püren Özdemir, Emre Bayhan, Esra Özken, Fatma Tuzluca, Gül Şeyda Albayrak, İsranur Doğan, Nursima Bingöl, Özgecan Bülbül, Özlem Öner Değer, Rabia Şeremetli, Seçil Şahin, Selen Çolak, Servet Senem Uğurlu, Sümeyye Saruhan, Şule Güzeller çalışmaları ile katılmaktadır.

“Öncesi ve Sonrası” Dokusal Yüzeyler Sergisi’ndeki çalışmalarda, geleneksel tekstillerde kullanılan malzeme ve tekniklerine ek olarak günümüzün teknolojik malzemeleri ile dijital baskı ve handtuft gibi modern teknikler de kullanılmıştır. “Öncesi ve Sonrası” Dokusal Yüzeyler Sergisi, güzel sanatlar disiplininde geleneksel sanat eğitimi alan 21. yüzyıl gençlerinin geleneksel malzeme ve tekniklerle neler yapabileceğini göstermekte ve geleneksel tekstillere göndermeler içermektedir.

.

“5. Küçük İşler Büyük Eserler”
23 -29 Nisan 2022

Tarihi Yarımada’da birçok ilki gerçekleştiren Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3. katlarında bulunan Antik Cisterna 20 yıldır sergi salonu olarak birçok farklı projeye ev sahipliği yapmaktadır. 23-29 Nisan tarihleri arasında ilk ve ortaokul öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek “Küçük İşler Büyük Eserler” adlı karma serginin bu yıl 5.’si düzenlenecek. Antik Cisterna, geç Roma – erken Bizans dönemine ait 1500 yıllık tarihi sarnıcın dokusu korunarak günümüze gelmiştir.

“5. Küçük İşler Büyük Eserler” adlı serginin amacı, çocuklarımızı gündelik koşuşturmacadan ve hayatımıza gereğinden fazla girmiş olan teknolojiden biraz olsun uzaklaştırarak yaratıcı düşünmeye yönelmelerine ve ilgi alanlarına yoğunlaşmalarına yardımcı olmaktır. Çocuklarımız kendi sergilerinde, davet ettikleri akrabalarıyla, arkadaşlarıyla ve aileleriyle ortak zaman geçirebilecekler ve bu vesileyle özgüvenlerinin gelişimine katkı sağlayacaklardır.

“5. Küçük İşler Büyük Eserler” adlı sergiye katılan küçük sanatçılarımız:Hanife Abid, Defne Acar, Zeynep Havva Aktaş, Duru Aydın, Öykü Benlioğlu, Sare Nur Cevizci, Ayliz Duru Çelebi, Rüzgar Ada Demirural, Yağmur Dericioğlu, Kuzey Aras Doğan, Kıvanç Reşat Ertan, Ela Esen, Nil Gayhan, Elif Gülnar, Gurur Güner, Ertuğrul Güzel, Kaan Ali Halil, İdil Cemre İkizce, Azra Minanur İkizce, Perim Keleş, Zeynep Talia Kurt, Denizhan Küçükkayalı, Ateş Mepa, Seda Uykal, Yaren Orta, Ayla Yazar.

Küratörlüğünü Murat Küçükkayalı’nın yürüttüğü serginin açılışı, 23 Nisan Cumartesi saat 14:00’de gerçekleştirilecektir. Çocuklarımızın gelecekleri için belki de bir başlangıç olacak sergi sonrasında, her çocuğa katılım belgesi verilecektir. Sergi 29 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecektir.

.

.

“2. Disiplinler Arası Buluşma”
Karma Sergi


Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma – erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak günümüze ulaştırılan Antik Cisterna Sergi Salonu, 9-19 Nisan 2022 tarihleri arasında “2. Disiplinler Arası Buluşma” adlı karma sergiye ev sahipliği yapıyor.

Farklı tarzların ve disiplinlerin bir araya geldiği sergide, sanatseverler, heykel, resim, seramik, illüstrasyon, tekstil, enstalasyon ve karışık teknik gibi alanlarda özgün eserler üreten sanatçılarımızın eserlerini görebilecekler.

Ayzıt Umay, Burak Özkan, Burcu Yağcı, Ezgi Şentin, Fatma Büyüksofuoğlu, Filiz Kaya, K. Muzaffer Gençer, Melek Uysal, Melis Üregen, Selime Demirural ve Tülay Karavit’in katıldığı serginin açılışı, 9 Nisan Cumartesi saat 14:00‘de Antik Hotel İstanbul -Antik Cisterna Sergi Salonu’nda gerçekleşecektir.

.

.

“Döngüsel Benlik”
Sema Babadostu

Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma – erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak günümüze ulaştırılan Antik Cisterna Sergi Salonu, 26 Mart – 4 Nisan 2022 tarihleri arasında “Döngüsel Benlik” adlı kişisel sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sema Babadostu “Döngüsel Benlik” sergisinde, insanın kendi iç dünyasına yolculuğunu renklerle ve imgelerle resimlerine aktarırken, bunları gerçekleştirmede rüyalarından ve mistik sembollerden ilham almaktadır. Sanatçı “Her şey bir dönüşüm içindedir ve bu dönüşüm bizi olmak istediğimiz kişi yapar” sözüyle de aslında sanatın ne kadar insana özgü olduğunu ve bunun iç dünyamızda var olan bir benlik duygusu tarafından sanat aracılığıyla yansıtıldığını ifade etmektedir.

.

.

“Tekstil Sanatında Saklı Bir Miras: Kaftanlar”
Dilek TÜM CEBECİ

Tarihsel Türk motifleriyle bezenen kaftanlardan oluşan, Dilek TÜM CEBECİ “Tekstil Sanatında Saklı Bir Miras: Kaftanlar” adlı kişisel tekstil sergisi, Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3. katlarında bulunan 1500 yıllık  Geç Roma Erken Bizans dönemine ait Antik Cisterna sergi salonunda 17-25 Mart 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Küratörlüğünü ve Sanat Danışmanlığını Murat KÜÇÜKKAYALI yapacaktır. Sergi mekanı, 1500 yıllık tarihe tanıklık eden duvarları, sütunları ile mistik bir panoramaya sahip mimari bir yapıdan oluşmaktadır. Tarihsel dokunun içinde tarihi Türk motiflerinden oluşan kaftanlarla izleyiciyi özünde büyülü bir yolculuğa çıkarmak hedeflenmiştir. Orta Asya’dan başlayarak Selçuklu ve Osmanlı tarihinde büyük izler bırakan ve kültürel miras niteliğindeki motifler Türk sanat tarihi içerisinde önemli bir yer teşkil etmektedir.

Sanatçımız TÜM CEBECİ motif’i şu şekilde ifade etmiştir.

Motif; bir anlatım birimi içinde en küçük parça olmakla birlikte, bir sanat eserinin ana taşıyıcılarıdır. Nitekim bir romanın, öykünün veya bir senfoninin motifleri eserin özünü, ruhunu, temelini ve yaşamasını sağlar. 

Sanatçı, tarihi Türk motiflerini dijital baskı tekniğinde çağın teknolojisi ve görselliğiyle harmanlayarak tasarlamıştır ve 22 eserin yer aldığı koleksiyonda bitkisel, soyut, sembolik ve geometrik motifler kullanmıştır. 

Kompozisyonlarının her bir parçasında bir ahenk birliğini oluşturmaya çalışmıştır. Tarihsel derinlik perspektifinde uyguladığı eserleri tarihin akışını ve kültürel zenginliği çerçeveleyerek kaftan formunda giysi tasarımları biçiminde uygulamıştır. 

.

.

“Roma’yı Düşlemek”
Karma Sergi

“Roma’yı Düşlemek” adlı heykel ve seramik sergisi, Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma – erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak inşa edilen Antik Cisterna Sergi Salonunda gerçekleştirilecek. Metafor Sanat Derneği sanatçılarının özgün eserleri, 5 -13 Mart tarihleri arasında görülebilir.

Uygarlıkların kadim topraklar üzerinde bıraktığı izleri takip eden, kolektif bilinçaltımızda yatan imgelerin kökenlerini arayan sanatçılar; eserlerinde, sergilenecek mekanın dokusundan da hareketle geçmişten günümüze bir köprü kurarak Antik Roma dönemini yorumluyor.

.

.

.

2. Sanat ve Tarih Buluşması
Uluslararası Karma Sergi

Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma – erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak günümüze ulaştırılan Antik Cisterna sergi salonu, 20. Yılını  kutlarken çok farklı sergilere ev sahipliğine devam ediyor. 19 Şubat – 02 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “2. Sanat ve Tarih Buluşması” adlı sergi ile sanatın ışığında geleceğe bir köprü kuruyor.

Bize emanet olan tarihle birlikte farklı sanat akımları ve disiplinlerden özgün eserleri, dünyanın her yerinden tarihi yarımadaya gelen misafirlerimizle buluşturmaya devam ediyoruz.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yurtdışından sergiye katılan sanatçılarımız; İlke Alkan, Sabahat Bayar, Ayşen Bayer, Aysel Erken, Ayten Erken, Nurlana Haciyeva, Fatma Helen Kızıloluk, Tetiana Müsevitoğlu, Rozay  Nemedowa, Burak Özkan,Seçil Kartopu ve Ayla Yeşilmen’nin özgün sanat eserleri görülebilir.

.

.

“İSTANBUL’UN GİZEMİ”
DEVRİM ERBİL

Türk Sanatının öncü isimlerinden Devrim Erbil, bu kez, Tarihi Yarımada’da birçok ilki gerçekleştiren  ANTİK HOTEL İSTANBUL’un -2 ve -3 ncü katlarında bulunan ANTİK CİSTERNA sergi salonunun açılışının 20. yılında sanatseverler ile buluşuyor. 

 Bir İstanbul sevdalısı olan sanatçının eserleri, 1500 yıllık tarihe tanıklık eden sütunlar, duvarlar ve su kanallarının mistik aurası içinde sizleri eşsiz şehir panoramalarıyla buluşturacak. İstanbul’un gizemini ortaya çıkarması, şehrin siluetlerini kendi bakış açısından yorumlaması ve yeniden hayat vermesiyle hafızalarda yer eden Devrim Erbil’in, alüminyum/serigrafi/monotype gibi çeşitli malzeme ve teknikler kullanarak ürettiği eserleri, tarihsel bir dokunun içinde izleyicilere sunuluyor. “İSTANBUL’UN GİZEMİ” adı verilen sergi, eski İstanbul’un antik kalıntılarının arasında Devrim Erbil’in gözünden bugünün İstanbul’una bakışını yansıttığı yaratıcı ve özgün eserlerden oluşuyor. 

.

.

GEÇMİŞTEN GELEN

Servet Senem Uğurlu

Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma-erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak inşa edilen Antik Cisterna Sergi Salonu, “Geçmişten Gelen” adlı sergiye 4-17 Aralık tarihlerinde ev sahipliği yapıyor.

 Geçmişten Gelen; 02-19 Mart 2019 tarihlerinde Antik Cisterna Galeri’de açılan “Anadolu Tanrıçaları” isimli serginin devamı niteliğindedir. Kazdağları’ndaki Yörük ve Türkmenler, kız çocuklarına oyuncak olarak yaptıkları bez bebekleri, çocukları büyüdüğünde koruyucu ongun olarak kullanmaktadırlar. Somut olmayan kültürel miras değerini taşıyan bez bebekler; evdeki artık, yırtık, eski dokuma parçaları ile her türlü tekstil teknikleri kullanılarak yapılmışlardır. Anadolu’daki Neolitik Dönem ve sonrasına tarihlendirilen kazılardan çıkarılan çeşitli figür ve idoller, insanlık tarihinin en eski arkeolojik kalıntılarındandır. Figür, idol ve bez bebekler arasında benzerlikler ise oldukça dikkat çekicidir.

 Çoğu uygarlığın kökeni olan Anadolu’da Göbeklitepe’nin bulunması, insanlığın uygarlık tarihini değiştirmiştir. Göbeklitepe, 1995-2005 yılları arasında Alman Arkeolog Klaus Schmidt tarafından kazılmış, günümüzden 12000 yıl öncesine tarihlenen ve tapınak olduğu düşünülen yirmi yapıdan dokuzu günışığına çıkarılmıştır. Göbeklitepe, araştırmacıların henüz açıklayamadığı bilgileri de içermektedir. Göbeklitepe’deki arkeolojik buluntular, “Geçmişten Gelen” sergisinin temasını oluşturmaktadır.

Yaklaşık 2014 yılından bu yana araştırdığım Göbeklitepe konusu ve 2018 yılı yazından beri konuyla ilgili yaptığım uygulama çalışmalarım ile geçmişten gelenlere dikkat çekmeye çalışılmıştır. “Geçmişten Gelen / Coming from Past” Sergisinde, Göbeklitepe’den günümüze ulaşan motif ve semboller ile güç, bereket, doğurganlık, geçmiş-bugün-gelecek kavramları üzerine betimlemeler oluşturulmuştur. Kırkyama ve farklı dikiş teknikleri kullanılarak boncuk, pul gibi tekstil süsleriyle oluşturulan biçim ve yüzey değerlendirmeleri; geleneksel tekstillere yeni bir bakış düşüncesiyle yapılmıştır.